Het werd 30 jaar geleden in Spanje uitgevonden en is ook essentieel om in Colombia of Peru te rijden

In Spanje moet elke burger die een rijbewijs wil halen of verlengen, vooraf betalen voor medische en psychotechnische tests. Daarin wordt het zicht- en gehoorniveau geanalyseerd, evenals het coördinatievermogen via een simulator, die 30 jaar geleden is uitgevonden.

Deze psychotechnische tests zorgen voor een groot debat onder de bevolking. Sommigen denken dat het oude en achterhaalde tests zijn, sommigen zijn van mening dat ze nutteloos zijn en anderen dat het essentiële tests zijn om te valideren of een bestuurder in zijn volle capaciteiten zit om achter het stuur te kruipen. De realiteit is dat deze manier van evalueren is gebaseerd op elektromechanische tests die al van kracht waren in het midden van de 20e eeuw, toen psychomotorische wetenschappers zoals Germain of Lahy apparatuur ontwierpen die de coördinatiecapaciteit van mensen in verschillende taken maten.

Door gebruik te maken van de komst van computers in ons leven in de jaren 80, had iemand het geweldige idee om het op een scherm te doen met een paar bedieningselementen op een enkele computer. Het gaat over Fernando Ortiz, die als jonge student Telecommunication Engineering in Madrid in 1982 bij hem opkwam om de dure en gigantische apparatuur die voor psychotechnische tests wordt gebruikt, terug te brengen tot een enkele computer. Op 22-jarige leeftijd begon hij zijn idee te ontwikkelen op een Dragon 32, een homecomputer uit de jaren tachtig.
“De apparatuur in de jaren 80 was elektromechanisch. Een vriend en ik probeerden als amateurs een soortgelijke te maken en uiteindelijk ging ik als ingenieur naar Londen en bracht de elektromagnetische tests over naar een computerscherm”, legt de maker uit aan Sputnik.
Sindsdien wordt zijn ontdekking 32 jaar later nog steeds gebruikt. Sinds de implementatie ervan heeft 70% van de centra die de apparatuur hebben aangeschaft om psychotechniek in Spanje uit te voeren, die van Ortiz gekocht, geeft hij toe. Hij was de eerste, maar niet de enige die wist hoe hij zijn weg in dit gebied moest vinden. De ingenieur verzekert dat tot 27 huizen verschenen die het idee kopieerden: “Ze zagen een personal computer en iedereen begon zijn eigen psychotechniek in een week te bouwen, en er verscheen iets soortgelijks, maar het waren echt manipuleerbare apparatuur die niet de grootte”.