Copa, de op twee na grootste luchtvaartmaatschappij in Latijns-Amerika, overweegt niet om financiële hulp te vragen, zoals Latam en Avianca

Copa Airlines, de op twee na grootste luchtvaartmaatschappij in Latijns-Amerika, lijkt niet bereid in de voetsporen te treden van de eerste twee, de Chileens-Braziliaanse Group Latam en de Colombiaanse Avianca, die Chapter 11 van de Amerikaanse faillissementswet hebben aangevraagd. Het Panamese bedrijf heeft al een plan om te voorkomen dat het zijn toevlucht moet nemen tot financiële hulp en zal het uitvoeren zodra het de exploitatievergunningen krijgt in de meer dan 80 landen waar zijn vliegtuigen aankwamen vóór de COVID-19-pandemie.

Zoals het bedrijf in een verklaring uitlegde, zou de herstart van de activiteiten geleidelijk plaatsvinden, te beginnen met ongeveer 10% van de totale bestaande activiteiten voorafgaand aan de impact van het coronavirus. Copa hoopt het einde van het jaar te bereiken met 40% van zijn vliegtuigen die routes bestrijken.

Hoewel het Panamese bedrijf het voortouw lijkt te nemen ten opzichte van zijn twee belangrijkste rivalen, LATAM en Avianca, is het niet vrijgesteld van het nemen van maatregelen om de gevolgen van de pandemie in te dammen.

De International Air Transport Association (IATA) heeft geschat dat luchtvaartmaatschappijen in Latijns-Amerika te maken zullen krijgen met een afname van de passagiersvraag van 49% en een omzetverlies van $ 18.000 miljoen, vergeleken met 2019.

Volgens de IATA genereert luchtvaartactiviteit meer dan zeven miljoen banen en draagt ze meer dan $ 160.000 miljoen bij aan het BBP van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Pre-return aanpassingen

Copa’s plan bestaat erin vliegtuigen terug te brengen tot een vloot van 74 schepen, om geen toegang te krijgen tot financiële steun. Pedro Heilbron, CEO van Copa Airlines, verzekerde dat het bedrijf zichzelf zal handhaven met zijn eigen mechanismen.

Van dit totaal verwacht het 12 vliegtuigen in juni te activeren, met de herstart van zijn activiteiten.