IMF voorziet een wereldwijde economische krimp van 4,9%, behalve voor China, dat 1% zal groeien

De pandemie van het coronavirus blijft de wereld treffen en de gevolgen ervan kunnen nog lang duren.

In deze context waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag dat de economische crisis als gevolg van de pandemie ongeëvenaard is en dat het herstel nog steeds onzeker is, en daarom heeft het zijn prognoses voor april voor een inkrimping van de wereldeconomie van 4, scherp verlaagd. 9% in 2020.

De “diepe contractie” – scherper dan de eerste schatting van een daling van het BBP met 3% dit jaar in april dit jaar – wordt gekenmerkt door “algemene onzekerheid”, aangezien de omvang en de duur van de staatsgreep nog onbekend zijn. de coronavirus-pandemie die wereldwijd 472.000 doden heeft veroorzaakt.

“De COVID-19-pandemie had een negatiever effect op de activiteit in de eerste helft van 2020 en het herstel zal naar verwachting geleidelijker verlopen dan we hadden voorspeld”, aldus de multilaterale entiteit in de update van haar “Outlook for de wereldeconomie “(WEO voor zijn acroniem in het Engels).

Het IMF benadrukte dat een belangrijk onderdeel van de crisis een “diepe en gesynchroniseerde” krimp is die geavanceerde economieën treft.

In 2020 zal deze stopzetting leiden tot een daling van het bbp van 8% in de Verenigde Staten, 10,2% in het Verenigd Koninkrijk, een krimp van 7,8% in Duitsland, 12,5% in Frankrijk en 12,8% in Italië.

Voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied heeft de entiteit haar ramingen voor dit jaar met verschillende punten verlaagd en aangekondigd dat ze een krimp van 9,4% verwacht, met een ineenstorting van de belangrijkste economieën: een daling van het bbp met 9,1% in Brazilië, 10,5% in Mexico en 9,9% in Argentinië.

In China, de oorsprong van de pandemie, is het herstel gaande en voorspelt het IMF een groei van 1% voor dit jaar, waardoor een expansie van meer dan 6% in voorgaande jaren achterblijft.