Coronavirus in Latijns-Amerika, landen waar ze dit jaar de grootste economische terugval zullen hebben

Latijns-Amerika groeide in een langzaam tempo sinds lang voordat de pandemie eind maart in de regio neerdaalde.

En de komst van het coronavirus zorgde voor een tegenslag van 10 jaar. Dat wil zeggen dat we hetzelfde niveau van het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking zullen hebben als in 2010, volgens de berekening van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC).

“Het wordt een nieuw verloren decennium”, zegt Daniel Titelman, directeur van de afdeling Economische Ontwikkeling van het Agentschap, tegen BBC Mundo.

Nu Latijns-Amerika het wereldwijde epicentrum van de pandemie is geworden, bedraagt de geschatte economische krimp voor dit jaar 9,1%, een daling die zo ongebruikelijk is dat het bijna ondenkbaar zou zijn in een andere context dan de huidige.

Dat is waarom veel analisten spreken van een “oorlogseconomie” in relatie tot de omvang van wat we meemaken.

In dit scenario zijn de landen in de regio die de meest brute daling van de economische activiteit voorzien Argentinië, Brazilië en Peru (met uitzondering van Venezuela, dat dit jaar 26% zou dalen, maar dat niet in deze analyse is opgenomen vanwege de moeilijkheid om gedetailleerde en betrouwbare informatie over uw economie).

En degenen met de ondiepste watervallen zijn Paraguay, Guatemala en Uruguay.