Waarom de drukpers waarmee Gutenberg de loop van de geschiedenis veranderde, hem tot ondergang leidde

Op eerste kerstdag 1438 stierf Andreas Dritzehn, een welvarende burger van de stad Straatsburg, aan de pest. Het was toen geen ongebruikelijke bestemming, maar de dood van Dritzehn leidde tot een rechtszaak die ons tot op de dag van vandaag intrigeert.

Dritzehn was een partnerschap aangegaan met anderen om te doen … nou, wat hij precies wilde doen, is onduidelijk.

Zeker, kleine bolle metalen spiegels. Ze waren populair bij pelgrims omdat ze de goddelijke uitstraling van heilige relikwieën absorbeerden. Maar de vereniging deed misschien iets anders. Iets veel groters.

De duistere ‘boekziekte’ die ontstond in het Europa van de 19e eeuw En ondanks zijn aanzienlijke inkomen, zorgden de kosten van het mysterieuze project ervoor dat Dritzehn in de schulden verdronk.

Na de dood van Dritzehn hebben zijn opvliegende broers hun partners aangeklaagd.

De gerechtelijke documenten die worden bewaard, spreken van “een geheime kunst” en van het verwijderen van “de stukken uit de pers (…) zodat niemand weet waarover het gaat”. De medewerkers van Dritzehn waren duidelijk bezorgd dat deze “geheime kunst” zou worden gekopieerd.

De rechtszaak was afgehandeld, de broers van Dritzehn werden betaald en de senior partner bleef geld uitgeven aan hun ‘avontuur en kunst’.

Uw naam? Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg.